Grad Valjevo se nalazi u središnjem delu zapadne Srbije i administrativni je, kulturni i privredni centar Kolubarskog okruga koji obuhvata i opštine Mionica, Osečina, Ub, Lajkovac i Ljig. Prema popisu iz 2011. godine, Valjevo ima nešto preko 90.000 stanovnika, od čega blizu 60.000 živi u samom gradu.

Grad Valjevo nalazi se na 44 stepena i 16 minuta severne geografske širine i 19 stepeni i 53 minuta istočne geografske dužine. Prostire se na 2.256 hektara, na prosečnoj nadmorskoj visini od 185 metara. Formiran je na obalama reke Kolubare, u kotlini okruženoj vencem valjevskih planina. Valjevski kraj ima umerenokontinentalnu klimu.

Velika prednost geografskog položaja celog valjevskog kraja je u tome što zahvata deo brdsko-planinskog i deo ravničarskog područja Zapadne Srbije. Valjevski kraj je otvoren prema severozapadu, severu, a naročito prema severoistoku širokom dolinom reke Kolubare, dok je prema jugozapadu, jugu i jugoistoku odvojen od susednih prirodnih celina valjevskim planinama.

Ovako povoljne predispozicije, uslovljene reljefom i pravcima rečnih tokova, omogućile su uspostavljanje guste mreže magistralnih i regionalnih drumskih saobraćajnica, koje neposredno povezuju ovaj grad i ceo valjevski kraj sa Beogradom i drugim delovima Srbije.

Od glavnog grada Srbije, Beograda, Valjevo je udaljeno 94 km i nalazi se u neposrednoj blizini jedne od najvažnijih republičkih saobraćajnica – Ibarske magistrale. Nedaleko od Valjeva prolaziće i budući autoput Beograd – južni Jadran. Kroz Valjevo prolaze i magistralni putevi ka Jadranskom  moru, Bosni i Hercegovini, plodnoj Mačvi i dalje ka žitnici Vojvodini, spajajući Valjevo sa drugim značajnim centrima Zapadne Srbije – Šapcem (64 km), Užicem (94 km) i Loznicom (72 km).

Kroz Valjevo prolazi pruga Beograd-Bar, koja spaja glavni grad sa Crnom Gorom, odnosno Jadranskim morem. Najbliži putnički aerodrom je u Beogradu, dok u Divcima, 12 km od grada, postoji sportski aerodrom.

Venac valjevskih planina (Medvednik, Jablanik, Povlen, Maljen, Suvobor), planinsko izletište Divčibare na 1000 metara nadmorske visine, klisura reke Gradac koja dopire do centra grada, kulturno-istorijski kompleks u Brankovini, stara čaršija iz 18. veka – neka su od geografsko-istorijsko-turističkih obeležja područja Grada Valjeva.