Back to the top

Muzej

Muzej Valjevo

Narodni muzej Valjevo – zgrada muzeja je podignuta 1870.godine i u njoj su bile smeštene osnovna škola i gimnazija. Danas je to moderan muzej, sa stalnom postavkom za 21.vek: „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti“, koja vas vodi kroz prošle vekove i otkriva bogatu prošlost valjevskog kraja.

Muselimov konak je nastarija sačuvana građevina u Valjevu, podignuta u 18.veku. U podrumu konaka su početkom 1804.godine bili su zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, odakle su 4.februara izvedeni na gubilište na obali reke Kolubare, što je bio povod Prvog srpskog ustanka. U konaku se danas nalazi stalna muzejska postavka posvećena Prvom i Drugom srpskom ustanku u valjevskom kraju.

Kulu Nenadovića je 1813.godine podigao vojvoda Jakov Nenadović, a služila je za vojne potrebe. Iste godine osvojili su je Turci koji su je koristili kao zatvor. Posle oslobođenja Valjeva, kula je obnovljena 1836.godine. Nakon višegodišnje obnove i konzervacije, danas je ovo kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države sa stalnom muzejskom postavkom, i jedan od simbola grada Valjeva.

Radno vreme muzej:
Utorak-Subota:
10-18 časova ( ulazak u muzej do 17.30)
Nedelja:
10-15 časova ( ulazak u muzej do 14.30)
Više informacija: www.museum.org.rs

Radno vreme Kula Nenadović:
Utorak – subota: 10-17h ( ulazak do 16.30 )

© 2019 Sva prava zadržava TURISTIČKA ORGANIZACIJA VALJEVO