Back to the top

Valjevski put vina

Valjevski put vina

O Vinariji Milijan Jelic

Porodica Jelić vinsku priču započinje 2002. godine, između četiri reke i četiri planine, na mitskim obalama Panonskog mora u blizini Valjeva. Tu nastaje vino koje ona danas proizvodi, koristeći poslednja vinarska dostignuća današnjice, a neguje ga onako kako su to činili naši preci… duboko pod zemljom ispod pitomih brda na kojima se i rađa.
Na obroncima valjevskih planina sa najlepšim ekspozicijama, na idealnoj nadmorskoj visini i u specifičnim mikroklimatskim uslovima, više nego odgovarajućim za uzgoj vinove loze, zasađeno je 20 hektara vinograda. U njima dominiraju sorte Morava, Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Pinot noir. Tamo gde su stotinama godina vinogradi bili ponos svakog dobrog domaćina i gde je u poslednjih nekoliko decenija ova tradicija prekinuta, počinje jedna nova era.
Od samog pocetka, opredeljenje je  da spojimo tradicionalne metode proizvodnje vina i savremenu opremu, sa ciljem da vino koje izadje iz naseg podruma ima izrazen karkter, bude autenticno i vec na prvi gutljaj prepoznatljivo.

Vinski turizam

Tamo gde prva kapljica vina uvek trazi drugu… U okviru vinarije nalazi se luksuzna degustaciona sala, koja je otvorena  za posete kako pojedinaca, tako i organizovanih vinskih grupa iz Srbije i inostranstva.
Kod većih kompanija vrlo su popularni „team building“ vikend programi čiju kompletnu organizaciju realizuje osoblje vinarije.  U zavisnosti od toga za šta je grupa raspoložena, moguća je profesionalna grupna degustacija četiri vrste vina, neobavezno uživanje u vinu i ambijentu, kao i ručak sa pogledom na vinograde i valjevske planine.  U tom  slučaju će se za hranu i poslugu pobrinuti osoblje restorana  “Tre Merli“  koji je već osvojio srca velikog broja ljubitelja dobre hrane i vina.

 

© 2019 Sva prava zadržava TURISTIČKA ORGANIZACIJA VALJEVO