Back to the top

Struganik

Struganik

Struganik je naselje u Srbiji u opštini Mionica u Kolubarskom okrugu. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, naselje je imalo svega 204 stanovnika, dok je prema popisu iz 2002. godine imalo 276 stanovnika. Prema podacima popisa iz 1991. godine, u selu je živelo 290 stanovnika.

Selo je smešteno u onom delu oblasti Kolubara gde Valjevske planine zamenjuju njene pitomine i ravnice. Razvilo se po temenima kȏsӣh koje su široka razvođa između izvorišnih krakova reka Ribnice i Toplice. Struganik leži pod planinom Maljen, a najstariji pomen njegovog imena vezuje se za 1737. godinu.

Tokom svoje istorije, Struganik je bio mesto nekih važnih događaja za nacionalnu istoriju. U Prvom svetskom ratu, njegov najpoznatiji meštanin — vojvoda Živojin Mišić — komandovao je bitkom čiji se jedan od epicentara nalazio na teritoriji sela; bitku je izvojevao. Tokom Drugog svetskog rata, selo je bilo mesto neuspelih pregovora ravnogorskih četnika i partizana, što je bio uvod u krvavi građanski rat. Takođe, ovde su Nemci zime 1941. pokušali da zarobe vođu ravnogorskog pokreta generala Dragoljuba Mihailovića, što im nije uspelo; međutim, zato su zarobili Aleksandra Mišića, drugog znamenitog meštanina sela, Živojinovog sina i važnog ravnogorca. Veliki broj meštana sela je u oba rata davao živote u srpskoj vojsci i u oba najmasovnija pokreta otpora.

Struganik je — osim zbog svoje istorije — poznat i po majdanima litografskog kamena koji se ovde javlja u moćnim naslagama. Najpoznatiji dekorativni kamen zapadne Srbije, čija je eksploatacija počela još u 18. veku, korišćen je pri oblaganju brojnih znamenitih građevina, među kojima je najznamenitija Bečka državna opera. U selu je smešten spomen-muzej — rodna kuća vojvode Živojina Mišića, spomenik kulture od velikog značaja.

Valjevo

Kroz grad informacije Gde odsesti Gde ručati Manifestacije Info centarParkovi FaceBook Vesti iz grada
VIDEO

TitanWebDesign.Rs