Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic je izjavio da se Srbija nalazi medu prvih pet zemalja u Evropi koje beleže najveci rast dolazaka stranih turista, te je taj rast prošle godine iznosio 17 odsto.

On je na otvaranju regionalne konferencije ,,Turizam Srbije – partnerstva za buducnost“ istakao da su ispred Srbije samo Turska, Island i Crna Gora, i konstatovao da je naša zemlja po broju dolazaka stranih gostiji iza sebe ostavila mnoge vece evropske destinacije.

,,Kada pogledate ove brojke, mi stojimo jako dobro, posebno što je iz godine u godinu taj rast sve veci. Prognoze su da ce i ova godina u tom pogledu biti najbolja do sada“, rekao je Ljajic.

Ministar je ukazao da ce Srbija ove godine uspeti da ostvari odredene cifre zacrtane Strategijom razvoja turizma za 2020. godinu.

,,Mi smo planirali da do 2020. godine ostvarimo dolazak 3,6 miliona turista, a mi cemo se vec ove godine približiti brojki od 3,5 miliona turista“, istakao je Ljajic.

Takode, kaže ministar, planirano je da do 2020. Srbija ostvari devet miliona nocenja, a da su projekcije, naglašava, da ce do kraja ove godine biti bilzu 9,5 miliona nocenja.

,,Skoro dve godine pre ovog zacrtanog cilja mi cemo ostvariti ono što smo planirali ovom Strategijom. Jedino što Srbija nece uspeti da nadmaši ove godine to je devizni priliv“, kaže Ljajic.

Navodi da je planirani devizni priliv do 2020. bio 2,5 milijardi dolara, a da ce Srbija do kraja godine ostvariti oko 1,35 millijardi evra.

Medutim, iako te cifre stoje dobro, Ljajic je ukazao da prema strukturi mesta koja strani truristi najviše posecuju su Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjacka Banja, te da tih pet destinacija privuku 55 odsto svih gostiju.

Istice, i da je u prvih sedam meseci od 925.000 stranih gostiju, Beograd obišlo cak njih 505.000.

Ljajic konstatuje da su se te destinacije same izdvojile kao najatraktivnije turisticke ponude u zemlji, ali i da potencijali Srbije nisu dovoljno iskorišceni, a narocito srpske banje.

Gradonacelnik Beograda Zoran Radojicic rekao je da je prethodne godine od turizma u srpskoj prestonici prihod bio oko 800 miliona evra, a cilj je da se ove godine dostigne cifra od jedne milijarde.

Gradonacelnik Novog Sada Miloš Vucevic rekao je da je turizam kao grana, u Srbiji zabeležio veliki rast, dodavši da je za privlacenje novih turista važna politicka i ekonomska stabilnost.

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *