Back to the top

Klima

Meteorološka, a time i klimatološka istraživanja u Valjevskom kraju započeta su 1856. godine, svega 8 godina posle uspostavljanja prve meteorološke stanice u Srbiji. Geografski odlično područje, uz šumski pokrivač i morfologiju zemljišta, doprineli su da ovi krajevi pogoduju životu ljudi. Na opšte geografsko-klimatske uslove valjevskog kraja utiču blizina prostranog Panonskog basena i prelazak iz ravničarskih ka brdsko-planinskim područjima, sa određenim stepenom kontinentalnosti. Srednji vazdušni pritisak u Valjevu iznosi oko 998 mb. Promene vazdušnog pritiska su znatno veće u zimskom, nego u letnjem periodu.

Klima valjevskog kraja se može okarakterisati kao umereno-kontinentalno podneblje, sa izvesnim specifičnostima.Geografsko-klimatski uslovi, sa ortopografskim i hidrografskim karakteristikama, se ispoljavaju u opštoj povoljnosti življenja u valjevskom kraju, sa relativno stabilnim klimatskim uslovima i retkim izvanredno nenormalnim vremenskim promenama i periodima.

Srednja godišnja temperatura je 11°C. Najhladniji je mesec januar (-0,2°C), a najtopliji jul (21,4 °C). Najviša ikad zabeležena temperatura je bila 42,5°S, a najniža -29,6°S.

Na području Valjeva srednja godišnja suma osunčavanja je 1998.9 časova, sa najsunčanijim mesecom, julom (281.8 časova) i najoblačnijim, decembrom (68.6 časova).

Padavine u Valjevskom kraju imaju obeležje srednjoevropskog, podunavskog režima godišnje raspodele. Srednja godišnja visina padavina u Valjevu iznosi 785,7 milimetara; najkišovitiji mesec je jun, sa 100,1 milimetara, a najsuvlji februar, sa 45,9 milimetara.

Snega u valjevskom kraju prosečno ima 30,9 dana. U velikom delu kolubarskog i tamnavskog sliva je srednja godišnja učestanost dana sa snežnim pokrivačem do 40 dana.

Klima je značajan prirodni faktor razvoja turizma, posebno u odnosu na zdravstveno-rekreativni aspekt. Na području Valjevskih planina vladaju uslovi koji su podsticajni za ljudski organizam, jer dovode znatno brže do ozdravljenja rekovalescenata, dok zdrav organizam stiče znatno veću kondiciju. U tom pogledu se ističe područje Divčibara svojom visinom od oko 1000m i prirodnim karakteristikama koje su najpovoljnije za zdravstveno- rekreativni turizam.

Valjevo

Kroz grad informacije Gde odsesti Gde ručati Manifestacije Info centarParkovi FaceBook Vesti iz grada
VIDEO

TitanWebDesign.Rs