Festival “Duvan čvaraka 2023″ – NEOPHODAN LUKSUZ NA TRPEZI

Festival “Duvan čvaraka 2023″ – NEOPHODAN LUKSUZ NA TRPEZI

Festival Duvan čvaraka već sedamnaestu godinu održava svoj ugled privredno-turističke manifestacije, koja privlači ogroman broj posetilaca i gostiju iz cele zemlje. A drži se i svog jedinstvenog “šmeka”. Zanimljivo je da se u ova dva dana, koliko traje Festival duvan čvaraka, niko ne žali na “stanje vazduha” u Valjevu, iako se Čvarkijada događa u centru grada, na obalama između dva mosta na Kolubari i prekoputa Doma kulture.

Čak 75 takmičara u spravljanju šoder i duvan čvaraka prijavilo se u nadmetanju za najbolju “sirotinjsku” hranu od svinjskog mesa, koja sad vredi od 1800 do 2000 dinara po kilogramu.
Za mnoge su čvarci postali luksuz na trpezi, ali ih se niko ne odriče, posebno što važe za domaći proizvod “bez hemije”, što znači da su provereni zdravi i blagotvorni za organizam. Utoliko pre, što svaki posetilac na licu mesta može da prati proces proizvodnje i da se lično uveri da nema laži ni prevare.
Uz čvarke, tu su i razne delicije na oko 200 štandova, od suhomesnatih proizvoda do lepinje s kajmakom nadevene duvan čvarcima, kao i tezge s prasećim pečenjem.
Čvarkijada je ove godine okupila rekordan broj takmičara i posetilaca, što ovdašnjih, iz okolnih mesta ali i iz Beograda; Novog Sada, Šapca, Vršca, Zrenjanina. Organizatori, Turistička organizacija Valjevo i Grad Valjevo, uložili su znatan napor da Čvarkijada “izađe” iz lokalnog okvira i privuče goste sa svih strana, u čemu su i uspeli. Sve organizacione pripreme su završene na vreme, uključujući i montažu tri lučna mosta na Kolubari radi lakšeg prometa. Preduzete su neophodne sanitarne mere oko ispravnosti namirnica, kao i posuđa za spravljanje čvaraka i druge hrane.
Da bi utisak bio kompletan, sve se odvija uz pesmu i igru kulturno-umetničkih društava i drugih zabavljača, što je neodvojiv deo od ovakvih svetkovina. Mnogi posetioci ističu da su susreti s prijateljima i poznanicima i međusobno druženje uz dobar zalogaj glavni razlog dolaska na Čvarkijadu. Tako su u defileu ispred oranija i tezgi mogli da sretnu i gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića i njegovu gošću Ivanu Popović, državnu sekretarku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja je i zvanično otvorila 17. Čvarkijadu.
Ona je u pozdravnoj reči izrazila zadovoljstvo zbog odlične posete i uspešne organizacije, uprkos godini, koja nije išla na ruku poljoprivredi.
“Kada vidim ovako veliki broj ljudi i nasmejana lica, onda sam ubeđena da iza toga stoji neki prehrambeni delikates, deo tradicije koju sa zadovoljstvom predstavljamo.Želim da svaki naredni Festival duvan čvaraka bude još bolji i veći.”- rekla je Popović.
Valja napomenuti da se manifestacija odvija pod budnim okom nadležnih inspekcija. Kako kaže Ana Marković, direktorka TOV, sigurnost i bezbednost, kako izložene hrane, tako i posetilaca, su na prvom mestu.
POBEDNICI U SPRAVLJANJU VALJEVSKIH ŠODER ČVARAKA:
1. Mesto – Poljoprivredna škola sa domom učenika Valjevo
2. Mesto – Paramentić
3. Mesto – Meso produkt Saša