Divcibare ce kao druga planina u Srbiji, posle Kopaonika dobiti gljivarske staze. Ovo ce biti upriliceno za vreme trajanja manifestacije „Dani gljiva i lekovitog bilja“ koja ce se održati ispred hotela „Divcibare“ na Divcibarama od petka, 29. juna do nedelje, 1. jula.

Na ovaj nacin ce se Divcibare svrstati u vrh gljivarskih destinacija i osim po prirodnom bogatstvu u gljivama i sve popularnijem bavljenju prikupljanja gljiva, ponudice posetiocima i 24 obeležene gljivarske staze.

Organizator manifestacije „Dani gljiva i lekovitog bilja“ na Divcibarama je Ekološko društvo „Medvednik“, u saradnji sa Turistickom organizacijom Valjeva, Ekonomskom školom Valjeva, hotelom „Divcibare“, a pod pokroviteljstvom grada Valjeva.

Prvi dan manifestacije, petak, 29. jun je edukativni dan, uz ucešce tri predavaca koji ce održati gljivarska predavanja. Gosti iz Hrvatske, medu kojima je izuzetan poznavalac vrganja, održace predavanja u Kongresnoj sali hotela „Divcibare“. Okupljanja i prijave su od 14 casova, a u 18 casova pocinju gljivarska predavanja u Kongresnoj sali hotela „Divcibare“.

U subotu, 30. juna je svecano otvaranje manifestacije u 11 casova, iz otvaranje gljivarskih staza i izložbe gljiva i fotografija. Od 11 do 14 casova traje gljivarski gastro fest, a od 15 casova je dodela zahvalnica i priznanja, kao i vecernja gljivarska žurka. Gljivarska izložba, gde ce biti izložene gljive sa prostora Divcibara i ostalih valjevskih planina, koje ce biti determinisane, da bi posetioci mogli da se upoznaju sa vrstama. Sve zainetresovane ce u tajne gljiva uputiti strucnjaci.

„Cilj nam je da razvijemo gljivarski turizam, pošto smo mi najbliži Beogradu i Novom Sadu i veliki broj stranica dolazi u Beograd i posecuje unutrašnjost Srbije, u potrazi baš za ovakvom vrstom turizma. Ovakav turisticki potencijal moramo iskoristiti i mi iz Ekološkog društva „Medvednik“ saradujemo sa svima i sa Turistitckom organizacijom i sa ugostiteljskim objektima, da im pomognemo da se ovakav turizam što bolje razvije.

Mikološko-gljivarski savez stoji iza nas i tu su najstrucniji ljudi i vrsni poznavaoci gljiva, pa pozivamo sve ljubitelje prirode da od 29. juna do 1. jula posete Divcibare i ovu manifestaciju“, rekao je Mihailo Bircanin, predsednik Ekološkog društva „Medvednik“.

Mihailo Bircanin je rekao da ce Gastro fest u subotu biti posvecen specijalitetima od gljiva.

„Prijatelji iz Istre ce spremati specijalitete od tartufa. Ekološke društvo „Medvednik“ i Ekonomska škola ce pripremiti kazan sa gulašom od gljiva, koji ce posetioci moci da probaju“, otkrio je delic kulinarskih dešavanja Mihailo Bircanin.

Više od godinu dana Ekološko društvo „Medvednik“ saraduje sa Ekonomskom školom i kulinarskim smerom. Direktor Ekonomske škole Valjevo Dragan Timotic istakao je spremnost ove škole da ucestvuje u promociji turizma i kulinarstva, jer je ovo pravi nacin da se ucenici sa srodnih smerova u praksi susretnu sa buducim zanimanjima.

„Drago mi je da se i na ovaj nacin vracamo prirodi i da ce Valjevo i okolina na mapi Srbije biti prepoznat kao gljivarski kraj. Ekonomska škola vrlo rado podržava ovakve manifestacije. Naši ugostitelji, kulinari, turisticki tehnicari ucestvovace u ovoj manifestaciji i spremni smo na svaki vid pomoci. Pomažemo u pripremi jela od gljiva, što je sjajna stvar za naše ucenike-kulinare, koji ce se upoznati sa ovakvom vrstom gastronomije, jer nemaju puno prilike da se bave ovom vrstom jela. Želim puno uspeha manifestaciji i nadam se da cemo se vidati i sledece godine“, rekao je Dragan Timotic, direktor Ekonomske škole Valjevo.

Grad Valjevo je finansijski podržao ovu manifestaciju, u okviru konkursa za privredno-turisticke manifestacije, rekla je Ana Markovic, direktorka Turisticke organizacije Valjeva i ukazala da je postavljanje gljivarskh staza znacajno za edukaciju dece koja borave na Divcibarama, ali i za ostale posetioce.

„Postavljanje 24 gljivarsko-turistickih staza otvara novi prostor za turisticke sadržaje na Divcibarama. Pored biciklistickih i pešackih staza, gljivarske staze sa novom signalizacijom otvaraju mogucnost da se turisti edukuju i upoznaju Divcibare kao destinaciju bogatu gljivama i lekovitim biljem. Na Kopaoniku je pre osam meseci postavljena signalizacija za gljive i Divcibare su druge u Srbiji sa ovim tablama. Samim tim privuci cemo sve više posetilaca, zainteresovanih za gljivarski turizam, a on je u ekspanziji. Pored zabvnog karaktera, manifestacija „Dani gljiva i lekovitog bilja“ na Divcibarama ima i edukativni sadržaj, tako da ce posetioci dobiti nova saznanja o gljivarskom svetu, koje vrste gljiva postoje, koja se jela mogu napraviti od gljiva, njihova korist za zdravlje i za ishranu. Ovo je dobra aktivnost koja ce se realizovati u samom centru Divcibara. Ocekuje se veliki broj ucesnika iz Hrvatske, Slovenije, Grcke koji ce praviti svoje specijalitete“, rekla je direktorka Turisticke organizacije Valjeva.

U restoranu „Zlatibor“ u Valjevu, gde je najavljena ova manifestacija, novinari su imali prilike da probaju deo jela, koji ce biti prezentovan na Divcibarama.

Pored rižota od gljiva, paštete i pite od gljiva, ukusni gulaš sa gljivama je gastronomska poslalstica koju ce moci da probaju svi posetioci koji ce biti na Divcibarama 29. i 30. juna jela koja se mogu napraviti od gljiva.

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *