Back to the top

Crkve i manastiri

Crkve i manastiri

Saborna crkva Vaskrsenja Gospodnjeg je glavni i najveci pravoslavni hram u Valjevu. To je središnja crkva Valjevske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Pod krov hrama u isto vreme može da stane više od 2.000 vernika.

Hram je posvecen Gospodu Isusu Hristu, odnosno Njegovom Vaskrsenju. Ovaj hram se nalazi na ušcu reke Gradac u Kolubaru i drugi je po velicini u Srbiji, odmah posle hrama Svetog Save.

Gradnja Crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu zapoceta je 1992. godine. Inace, Hram u srpsko-vizantijskom stilu, projektovala je arhitekta Ljubica Bošnjak iz Beograda. Njjegova dužina je 46, širina 24, a visina 47 metara. Prizemlje hrama ima površinu 978 kvadratnih metara, a galerija 229 kvadratnih metara.

Do 2010. godine crkva je dobila završni spoljni izgled. U dobroj meri je ureden prostor oko hrama sa klupama i fontanom, a toku su radovi na unutrašnjem uredenju.

VG 1

Crkva, na uglu ulica Vojvode Mišica i Dr. Pantica je posvecena Pokrovu Presvete Bogorodice. Gradena je u dužem vremenskom intervalu, od 1837. do sredine 19.veka. U realizaciju su bili ukljuceni tada najpoznatiji majstori kao što su Kosta Dimovic, Dimitrije Sotirovic, Teodor Teodorovic.

Crkva je izdužene osnove, sa istocnim delom rešenim kao trikonhos, dok se na zapadu uzdiže visoki zvonik, koji je, kao i drugi delovi gradevine rešen u stilu klasicizma, sa dekorativnim elementima u obliku slepih arkada, pilastara, lazena, horizontalnog venca. Krov je dvovodni sa limom kao pokrivacem.

U unutrašnjosti hrama je dominantan visoki ikonostas iz 1865. godine, realizovan u duhu klasicizma, sa ikonama koje je slikao Nikola Markovic, poznati srpski slikar druge polovine 19. veka.

Uz hram je podignut, prema projektu Božidara Petrovica, veliki crkveni dom.

Poslednjih nekoliko godina se radi na kompletnoj obnovi ove crkve.

MG_9188

U Novom naselju su 2000. godine, braca Vujici, poznati valjevski privrednici podigli crkvu posvecenu Svetom velikomuceniku Georgiju. Pored crkve nalazi se i parohijski dom, kao i Vladicanski dvor.

Crkva NN

© 2019 Sva prava zadržava TURISTIČKA ORGANIZACIJA VALJEVO