Prvi valjevski polumarton, koji je u nedelju, 10. juna održan u Valjevu, premašio je ocekivanja organizatora. Sa startne liniji tacno u 10 casova je 400 trkaca i trkacica iz razlicitih delova Srbije, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, cak i jedan gost sa Kube krenuli su u osvajanje valjevskih ulica.

U muškoj kategoriji na 21 km zasluženo prvo mesto zauzeo je Miloš Milosavljevic, sa fantasticnim prolaznim vremenom od 1:13:23. Drugo mesto Aleksandar Adžic, a treci je Novica Stojanovic. U ženskoj kategoriji prvo mesto zauzela je Valjevka Katarina Radovanovic, druga je Jelena Ivkovic, a treca Nataša Radulovic.

U muškoj kategoriji na 10 km prvo mesto zauzeo je dobro poznati maratonac, Valjevac Saša Antic, drugi je Dragan Nikolic i treci Đorde Ivanoivic, a u ženskoj prvoplasirana je Milica Živanovic, druga je Jelisaveta Jovicic, a treca Aleksandra Radojcic.

Sve ucesnike i goste pozdravili su gradonacelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenovic i Ana Markovic, direktorka Turisticke organizacije Valjeva.
„Danas je u Valjevu najveci atletski dogadaj u Srbiji i zato sam veoma zadovoljan i srecan što je „Varatonac“ organizator ovakvog dogadaja, a grad Valjevo pokrovitelj. Atletika je kraljica sportova, a i uvek se setimo one stare poslovice „U zdravom telu zdrav duh“. Tako da sam uveren da ce danas takmicari imati veliko zadovoljstvo da se takmice i da najbolji pobedi. Najbitnije od svega je da znamo da sve radimo u korist našeg zdravlja. Ako nemamo zdravu naciju i nemamo zdrave ljude i zdravu omladinu, onda nam ne trebaju ni radna mesta ni infrastruktura. Zato, srecan nam polumaraton i neka najbolji pobedi“, rekao je gradonacelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenovic.

Direktorka TOV Valjevo Ana Markovic je istakla da ce ucesnici maratona, narocito gosti Valjeva imati prilike da vide najznacanije turisticke lokalitete duž trase trke, a narocito klisuru reke Gradac, kojom se Valjevci ponose.

Karadordevom ulicom, Gradcem i Tešnjarom prošli su brojni ucesnici koje su bodrili Valjevci. Na stazi ih je cekalo šest okrepnih stanica sa vodom, vocem i sunderima koji su bili pravo osveženje i pomoc kako bi trkaci ostvarili što bolji licni plasman. U 10.15 casova krenula je trka za školarce od 5. do 8. razreda. Mališani su pokazali borben duh i želju da se što bolje pokažu pred roditeljima i brojnom publikom koja ih je bodrila pored staze. Preko 50 volontera ucestvovalo je u realizaciji jedne ovakve manifestacije. Na stazi su imali i muzicku podršku od strane di-džeja i bubnjarskog benda Valjevske gimnazije.

SU „Varatonac“ organizator ove manifastije, pod pokroviteljstvom grada Valjeva porucuju da je dogadaj prevazišao ocekivanja i sudeci po pozitivnim reakcijama trkaca, naredna godina mora opravdati ovaj uspeh koji je doneo Prvi valjevski polumaraton. Ni kiša koja je povremeno padala, nije omela da svi trkaci istrce trku do kraja.

Prvi valjevski polumaraton je rezultat inicijative mladih ljudi iz Valjeva, koji su na ovaj nacin ostvarili svoje snove i u sopstvenom gradu organizovali jednu vrhunsku sportsku manifestaciju. Obilazeci trke po Srbiji i okruženju, grupa mladih entuzijasta je smatrala da i u Valjevu može da se organizuje kvalitetna trka, a uz podršku grada Valjeva i brojnih sponzora, to je i bilo moguce realizovati.
Ovu manifestaciju podržali su brojni Valjevci i prijatelji Valjeva, koji su uspešni ne samo u sportu, vec i u drugim oblastima. Trku su podržali Ljiljana Rankovic i Tanja Grbic, uspešne odbojkašice sa bogatim karijerama, Tamara Salaški, atleticarka i predstavnica naše zemlje na poslednjim održanim Olimpijskim igrama u Riju, ali i pocasni Valjevac, fudbalski reprezentativac i igrac “Šalkea” Matija Nastasic. Glumac Zoran Cosic je inicirao da se obnovi mionicka biblioteka tako što su svi zainteresovani mogli da doniraju stare knjige.

Osim toga, organizatori polumaratona veliku važnost daju podizanju svesti o svima onima koji su oboleli od teških bolesti i kojima je potrebna pomoc. Zato su se oni prikljucili akciji “Trci, živi zdravo” i na taj nacin motivisali ucesnike da prodaju svoje kilometre. U Valjevu se 10. juna trcalo za Vuka (9 godina) koji boluje od celebralne paralize. Ova humanitarna akcija vrši se preko sajta www.zivizdravo.rs u delu za SMS za kilometar.
U zabavnom programu, nastupilo je KUD „Abraševic“, a dobrom atmosferom i ogranizacijom bili su zadovoljni svi, od ucesnika, posetilaca, do organizatora trke. Svi ucesnici su istakli da je staza bila naporna, kao i vremenski uslovi, ali da su oduševljeni organizacijom i da svakako dolaze i iduce godine u Valjevo.

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *