Konferencija za medije povodom predstojece „Cvarkijade“ u Valjevu (Foto: Željko Boškovic)

Povodom održavanja tradicionalnog Festivala duvan cvaraka, trinaestog po redu, u Maloj sali Skupštine grada održana je konferencija za novinare. Predsednik Organizacionog odbora festivala, Nikola Radojicic najavio je predstojecu manifestaciju koja se od ove godine, pored osam sportskih i kulturnih manifestacija, nalazi u programu stalnih gradskih manifestacija. Prema finansijskom planu iz budžeta Grada izdvojeno je dva miliona i cetristo hiljada dinara za realizaciju ovog festivala.

Ana Markovic, direktorka TOV i Nikola Radojicic, pomocnik gradonacelnika (foto: Željko Boškovic)

Direktorka Turisticke organizacije, Ana Markovic, istakla je da ovogodišnji festival obiluje bogatim kulturno-umetnickim i zabavnim programom i pozvala sugradane da posete izložbeno-prodajni deo festivala koji se održava na platou Centra za kulturu.

„Grad Valjevo je prepoznao znacaj ove manifestacije, ne samo po broju ucesnika nego i po broju posetilaca, tako da nas ove godine ocekuje dva dana takmicenja u pravljenju cvaraka. Prvi dan, šestog oktobra održace se takmicenje u spravljanju šoder cvaraka a u nedelju sedmog oktobra, takmicenje u spravljanju duvan cvaraka. Ovaj festival pre svega predstavlja privredno-turisticku manifestaciju, koja je Gradu znacajna i u turistickom i u privrednom smislu. Za vikend nas ocekuje kulturno-umetnicki program uz trubace i folklore, kao i dodela priznanja najboljim majstorima, koji budu bili prepoznati od strane žirija u spravljanju šoder i duvan cvaraka. U subotu ce se održati veliki koncert veterana folklora u organizaciji CZNKT „Abraševic“, a koncert narodne muzike Dragana Kojica Kebe je centralni deo programa. Ono što je Turisticka organizacija omogucila, zajedno sa Gradom su vrlo zanimljive turisticke ture za posetioce festivala. Broj ucesnika koji su se prijavili za oba dana je preko 70, a broj onih koji ucestvuju u prodajnoj izložbi je preko 150 ucesnika. Ovaj festival je poprimio velike razmere i ocekujemo veliki broj posetilaca i jednu zanimljivu i zabavnu atmosferu“, rekla je direktorka Turisticke organizacije.

Kralj duvan cvaraka Slavan Batocanin i Tehnicki direktor CZK Veseljko Beluševic (foto: Željko Boškovic)

Slavan Batocanin, idejni tvorac festivala, istakao je da je prošlogodišnji festival imao preko 50 hiljada posetilaca i da ove godine ocekuje znatno veci broj.

„Drago mi je da je festival doživeo trinaestu reprizu. Ove godine ce doživeti svoju najbolju prezentaciju svega za šta smo se mucili zadnjih 13 godina, a grad je to prepoznao i stao kompletno iza manifestacije. Bice preko 70 ranija, a ucesnici ce se takmiciti za titulu najboljeg u spravljanju šoder i duvan cvaraka. Plato ispred Centra za kulturu bice popunjen ucesnicima i izlagacima. Šoder cvarak je cvarak kao i slavonski, backi i kikindski a mi smo naš nazvali valjevski šoder cvarak. Mislim da cemo napraviti jedan novi brend po cemu ce Valjevo biti prepoznatljivo. Gostujuci na mnogim televizijama, saznao sam da je velika zainteresovanost za festival. Velika kontorla ce biti od strane inspekcija, od veterinarske, komunalne i sanitarne. Svi moraju imati ulaz robe koju su doneli, dokaz sa sanitarnog pregleda ili deklaraciju. Cena šoder cvaraka ce biti od 800 do 900 dinara, a cena duvan cvaraka 1000 do 1200 dinara“, rekao je Batocanin.

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *