Prvi sajam voćarstva

Danas je poceo prvi sajam voćarstva. Održava se 17. I 18. marta u Valjevu na prostoru Poljoprivredne škole „Valjevo“.Organizatori ovog sajma su- Grad Valjevo, JP „Agrorazvoj-valjevske doline“ i Poljoprivredna škola sa domom učenika „Valjevo“. Kao suorganizator ove manifestacije svoj stand ima I turisticka organizacija Valjevo. Ovo je deo programa u okviru obeležavanja 20. marta, Praznika grada Valjeva.
Ideja je potekla od mladih ljudi koji se bave i žive od poljoprivrede. Značaj Sajma, koji se prvi put održava, prepoznala je i država Srbija..
Sajam voćarstva je planiran kao spoj predavanja i izložbenog dela, gde će se predstaviti proizvođači, proizvodi od voća, izložba agro-mehanizacije i izložba samih rasadničara, koji će predstaviti svoj rasadni materijal. Predavanja će se odnositi na aktuelnosti u voćarstvu, naročito na stvari koje su se dobro pokazale u praksi. Organizovaćemo pokazne vežbe orezivanja voća i rada sa agro-mehanizacijom. Prvi dan je zamišljen po oblastima- jagodasto, jabučasto, jezgrasto i koštičavo voće, a predavanja će održati profesori Mihajlo Nikolić i Zoran Keserović, koji su vrhunski stručnjaci iz te oblasti. Na poljoprivrednom dobru Poljoprivredne škole uradićemo pokazne vežbe orezivanja voća i rad sa agro-mehanizacijom. Na naučnom skupu će učestvovati predstavnici Srpske akademije nauka, Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednih fakulteta, Poljoprivredne škole i samih proizvođača.
Direktor Poljoprivredne škole u Valjevu Milan Gajić je zaključio da je učešće ove škole, potvrda da škola ispunjava svoju misiju i da pored školovanja mladih, doprinosi i razvoju poljoprivrede valjevskog kraja.