Predlog 4 – trajanje 5 sati i 30 minuta

Obilazak Valjeva i okoline započinjemo odlaskom do manastira Jovanja.

10:00 Manastir Jovanja

Nalazi se u neposrednoj blizini Valjeva (7km) na putu za Poćutu i Bajinu Baštu. Posvećen je rođenju Sv. Jovana Krstitelja. Crkva manastira Jovanja je najverovatnije podignuta krajem 15. ili početkom 16.veka. Oko 1706.godine hram su obnovili poznati valjevski knezovi Vitković Jovan i Jevti.

Put nas dalje vodi do manastira Pustinja.

11:30 Manastir Pustinja

Manastir Pustinja se nalazi u kanjonu reke Jablanica nedaleko od sela Poćuta blizu Valjeva, a smatra se da potiče iz 13. ili 14. veka. Pretpostavlja se da je osnovan kao rudarska crkva i da je ktitor kralj Dragutin. Manastir je sada ženski manastir.

U neposrednoj blizini manastira Pustinja nalazi se etno selo Bebića luka.

Etno selo Bebića luka predstavlja jedinstvenu ruralnu skupinu u Srbiji u kojoj se mogu na jednom mestu videti sačuvane stambene i ekonomske zgrade i pokretne predmete u njima.

Posetu Valjevu i okolini zavšavamo obilaskom grada.

14:00 Obilazak grada

• Tešnjar na spisku turističkih zanimljivosti zauzima I mesto. Građen je u srpsko-balkanskom stilu 18. i 19.veka. Ova gradska četvrt je smeštena na desnoj strani reke Kolubara, do I sv.rata bila je centralni najvažniji deo varoši. Ako Valjevo posetite krajem avgusta sigurno ćete uživati u brojnim sadržajima koji se nude u okviru kulturno–turističke manifestacije „Tešnjarske večeri“. Poslednjih godina više serija i filmova snimano je u Tešnjaru pa ova stara čaršija postaje nacionalni filmski grad.
• Knez Miloševa ulica, danas glavni trgovački deo grada predstavlja vredan deo starog gradskog jezgra. Nastala je u drugoj polovini 19.veka i početkom 20.veka sa leve strane reke Kolubare.
• Desankin venac sa spomenikom i Trg Živojina Mišića, uz trgovačku ulicu Kneza Miloša, čine reprezentativnu pešačku zonu u centru grada.
• Muselimov konak je najstarija zgrada u Valjevu, građena u 18.veku. U podrumu konaka bili su zatvoreni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Danas se u konaku nalaze dve stalne postavke. U podrumu konaka posetioci mogu da obiđu postavku „Seča knezova“ a u prizemlju „Valjevska nahija i Valjevci u I i II srpskom ustanku“.
• Narodni muzej Valjevo – stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije obogaćenih upotebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije. To je prva srpska stalna postavka za 21.vek: „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti“.
• Moderna galerija je smeštana u centru grada u reprezentativnom prostoru, sa lepim izložbenim prostorom i stalnom postavkom slika Ljube Popovića. Odlikuje se osmišljenom i doslednom koncepcijom koja se oslanja na fantastično i iracionalno slikarstvo

Izleti