Predlog 3 – trajanje 3 sata

Izlet započinjemo upoznavanjem grada.

10:00 Obilazak grada

• Tešnjar na spisku turističkih zanimljivosti zauzima I mesto. Građen je u srpsko-balkanskom stilu 18. i 19.veka. Ova gradska četvrt je smeštena na desnoj strani reke Kolubara, do I sv.rata bila je centralni najvažniji deo varoši. Ako Valjevo posetite krajem avgusta sigurno ćete uživati u brojnim sadržajima koji se nude u okviru kulturno–turističke manifestacije „Tešnjarske večeri“. Poslednjih godina više serija i filmova snimano je u Tešnjaru pa ova stara čaršija postaje nacionalni filmski grad.
• Knez Miloševa ulica, danas glavni trgovački deo grada predstavlja vredan deo starog gradskog jezgra. Nastala je u drugoj polovini 19.veka i početkom 20.veka sa leve strane reke Kolubare.
• Desankin venac sa spomenikom i Trg Živojina Mišića, uz trgovačku ulicu Kneza Miloša, čine reprezentativnu pešačku zonu u centru grada.
• Muselimov konak je najstarija zgrada u Valjevu, građena u 18.veku. U podrumu konaka bili su zatvoreni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Danas se u konaku nalaze dve stalne postavke. U podrumu konaka posetioci mogu da obiđu postavku „Seča knezova“ a u prizemlju „Valjevska nahija i Valjevci u I i II srpskom ustanku“.
• Narodni muzej Valjevo – stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije obogaćenih upotebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije. To je prva srpska stalna postavka za 21.vek: „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti“.
• Moderna galerija je smeštana u centru grada u reprezentativnom prostoru, sa lepim izložbenim prostorom i stalnom postavkom slika Ljube Popovića. Odlikuje se osmišljenom i doslednom koncepcijom koja se oslanja na fantastično i iracionalno slikarstvo.

Šetnju nastavljamo odlaskom do jedne od najčistije reke u Evropi.

12:00 Reka Gradac

Klisura reke Gradac, sa njegovim pritokama po izuzetnim odlikama i po stepenu očuvanosti, pripada izuzetnim prirodnim vrednostima Srbije. Nalazi se južno od Valjeva i čini desnu pritoku Kolubare.Šetnjom kraj ove planinske reke, staništa vidri, stiže se do više uređenih plaža i do nekoliko vodenica čija okolina, uređena u etno stilu, predstavlja prijatno mesto za odmor i rekreaciju ali i dočarava duh vremena iz kojeg potiču.

Na 5km od Valjeva nalazi se selo Petnica.

14:00 Petnica

U Petnici se nalazi moderan sportsko-rekreativni centar sa 4 otvorena bazena, termalnom vodom od 29 stepeni i terenima za košarku, fudbal, odbojku i mini golf. Petnica je poznata i po Istraživačkoj stanici, Petničkoj pećini gde je pronađen praistorijski čovek, Crkvi Uspenja Bogorodice iz 15.veka kao i po akumulacionom jezeru Pocibrava, izuzetno pogodnim za ribolov.

Izleti