Predlog 2 – trajanje 6 sati

Obilazak Valjeva i okoline započinjemo odlaskom u Brankovinu.

09:30 Brankovina

Znamenitosti Brankovine su sabrane u kulturno-istorijski kompleks koji obuhvata Crkvu Svetog Arhangela Mihajla i Gavrila-zadužbinu Prote Mateje Nenadovića, Protinu školu, sada Muzej školstva u I srpskom ustanku, Desankinu školu sa muzejskom postavkom posvećenoj velikoj poetesi, staru sudnicu, vajat porodice Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće „sobrašice“ u prelepoj porti brankovačke crkve.

Nakon obilaska Brankovine nastavite sa upoznavanjem grad.

11:00 Obilazak grada

• Tešnjar na spisku turističkih zanimljivosti zauzima I mesto. Građen je u srpsko-balkanskom stilu 18. i 19.veka. Ova gradska četvrt je smeštena na desnoj strani reke Kolubara, do I sv.rata bila je centralni najvažniji deo varoši. Ako Valjevo posetite krajem avgusta sigurno ćete uživati u brojnim sadržajima koji se nude u okviru kulturno–turističke manifestacije „Tešnjarske večeri“. Poslednjih godina više serija i filmova snimano je u Tešnjaru pa ova stara čaršija postaje nacionalni filmski grad.
• Knez Miloševa ulica, danas glavni trgovački deo grada predstavlja vredan deo starog gradskog jezgra. Nastala je u drugoj polovini 19.veka i početkom 20.veka sa leve strane reke Kolubare.
• Desankin venac sa spomenikom i Trg Živojina Mišića, uz trgovačku ulicu Kneza Miloša, čine reprezentativnu pešačku zonu u centru grada.
• Muselimov konak je najstarija zgrada u Valjevu, građena u 18.veku. U podrumu konaka bili su zatvoreni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Danas se u konaku nalaze dve stalne postavke. U podrumu konaka posetioci mogu da obiđu postavku „Seča knezova“ a u prizemlju „Valjevska nahija i Valjevci u I i II srpskom ustanku“.
• Narodni muzej Valjevo – stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije obogaćenih upotebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije. To je prva srpska stalna postavka za 21.vek: „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti“.
• Moderna galerija je smeštana u centru grada u reprezentativnom prostoru, sa lepim izložbenim prostorom i stalnom postavkom slika Ljube Popovića. Odlikuje se osmišljenom i doslednom koncepcijom koja se oslanja na fantastično i iracionalno slikarstvo.

Upoznavanje Valjeva i okoline nastavljamo odlaskom na Divčibare.

14:00 Divčibare

U centralnom delu planine Maljen, 38km jugoistočno od Valjeva, nalazi se Divčibare poznato planinsko-klimatsko mesto i vazdušna banja sa nadmorskom visinom od 980m. Turistima su na raspolaganju šetnje pešačkim stazama na čijem kraju su vidikovci (Golubac, Paljba, Ljuti krš, Velika pleć ili Crni vrh) sa jedinstvenim pogledom na preko pedeset venaca planina i obilazak rezervata pod strogom zaštitom države (Crna reka, Čalački potok, Zabalac, Vražji vir)

Izleti