Valjevo je grad spomenika i spomen obeležja posvećenih velikanima naše kulture i istorije: Vuku Karadziću, Milovanu Glišiću, Proti Mateji Nenadoviću, Aleksi Nenadoviću, Iliji Birčaninu, Vojvodi Živojinu Mišiću, spomenik pesništvu u liku Desanke Maksimović…
Turistička organizacija Valjevo Vam predlaže zanimljive jednodnevne izlete uz pratnju turističkog vodiča. Svi izleti su vremenski prilagodljivi kombinovanjem destinacija.

Predlog 1 – trajanje 6 sati

Obilazak Valjeva i okoline započinjemo odlaskom u Brankovinu.

09:30 Brankovina

Znamenitosti Brankovine su sabrane u kulturno-istorijski kompleks koji obuhvata Crkvu Svetog Arhangela Mihajla i Gavrila-zadužbinu Prote Mateje Nenadovića, Protinu školu, sada Muzej školstva u I srpskom ustanku, Desankinu školu sa muzejskom postavkom posvećenoj velikoj poetesi, staru sudnicu, vajat porodice Nenadovića i Desanke Maksimović, kao i stare kuće „sobrašice“ u prelepoj porti brankovačke crkve.

Nakon obilaska Brankovine nastavite sa upoznavanjem grada.

11:00 Obilazak grada

• Tešnjar na spisku turističkih zanimljivosti zauzima I mesto. Građen je u srpsko-balkanskom stilu 18. i 19.veka. Ova gradska četvrt je smeštena na desnoj strani reke Kolubara, do I sv.rata bila je centralni najvažniji deo varoši. Ako Valjevo posetite krajem avgusta sigurno ćete uživati u brojnim sadržajima koji se nude u okviru kulturno–turističke manifestacije ‚‚Tešnjarske večeri‚‚. Poslednjih godina više serija i filmova snimano je u Tešnjaru pa ova stara čaršija postaje nacionalni filmski grad.
• Knez Miloševa ulica, danas glavni trgovački deo grada predstavlja vredan deo starog gradskog jezgra. Nastala je u drugoj polovini 19.veka i početkom 20.veka sa leve strane reke Kolubare.
• Desankin venac sa spomenikom i Trg Živojina Mišića, uz trgovačku ulicu Kneza Miloša, čine reprezentativnu pešačku zonu u centru grada.
• Muselimov konak je najstarija zgrada u Valjevu, građena u 18.veku. U podrumu konaka bili su zatvoreni knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin. Danas se u konaku nalaze dve stalne postavke. U podrumu konaka posetioci mogu da obiđu postavku ‚‚Seča knezova‚‚ a u prizemlju ‚‚Valjevska nahija i Valjevci u I i II srpskom ustanku‚‚.
• Narodni muzej Valjevo – stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije obogaćenih upotebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije. To je prva srpska stalna postavka za 21.vek: „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti“.
• Moderna galerija je smeštana u centru grada u reprezentativnom prostoru, sa lepim izložbenim prostorom i stalnom postavkom slika Ljube Popovića. Odlikuje se osmišljenom i doslednom koncepcijom koja se oslanja na fantastično i iracionalno slikarstvo.

13:00 Manastir Lelić

Na 11km od Valjeva, rodnom mestu Nikolaja Velimirovića nalazi se manastir Lelić. Manastir je zadužbina Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragutina Velimirovića. Crkva ima oblik krsta sa kupolom iznad centralnog dela hrama. Sagrađena je od kamena, cigle i sige. Dana 12.maja 1991.godine mošti Vladike Nikolaja su prenete iz manastira Sv.Sava u Liverpulu u lelićku crkvu. U porti manastira nalazi se kapela takođe zadužbina episkopa Nikolaja. Iste godine otvoren je muzej u krugu manastirske porte posvećen sećanju na episkopa Nikolaja.

Manastir Ćelije
Manstir Ćelije se nalazi na levoj obali reke Gradac udaljen od Valjeva 5km, posvećen Sv.Arhangelima Mihailu i Gavrilu. Podignut je krajem 14.vekaili početkom 15.veka u vreme despota Stefana Lazarevića. U porti manastira počiva Ava Justin, doktor filozofije koji je bio duhovnik u manastiru od 1948.godine pa do svoje smrti 1979.godine.

14:30 Reka Gradac
Klisura reke Gradac, sa njegovim pritokama po izuzetnim odlikama i po stepenu očuvanosti, pripada izuzetnim prirodnim vrednostima Srbije. Nalazi se južno od Valjeva i čini desnu pritoku Kolubare.Šetnjom kraj ove planinske reke, staništa vidri, stiže se do više uređenih plaža i do nekoliko vodenica čija okolina, uređena u etno stilu, predstavlja prijatno mesto za odmor i rekreaciju ali i dočarava duh vremena iz kojeg potiču.

Izleti