Grad Valjevo ove godine u februaru obeležava 50 godina od osnivanja pokreta Mladih istraživaca i prvog Kluba mladih istraživaca. Ovo je još jedna posebnost po kojoj je Valjevo prepoznatljivo u naucnim, obrazovnim, ali i širim krugovima. Iz pokreta Mladih istraživaca nastala je u svetu poznata Istraživacka stanica Petnica, koja danas radi sa mladim talentima iz celog sveta, zainteresovanim za nauku.

Današnje Društvo istraživaca „Vladimir Mandic – Manda” osnovano je 16. februara 1969. godine, nakon nekoliko godina neformalnog organizovanja grupe mladih zaljubljenika u prirodu. Iste godine organizuje se i velika istraživacka akcija na Durmitoru.

Godina velikog Jubileja, u kojoj se obeležava pola veka trajanja jedne iskrene i orginalne ideje koja je generacije mladih ljudi naucila da vole i brinu o prirodi i da se bave naucno-istraživackim radom. Od 1969. godine do danas u okviru Istraživaca stasao je veliki broj uspešnih pojedinaca koji su naucili mnogo toga i o životu i stekli znanja i veštine koje su im omogucili da kasnije postanu uspešni profesionalci.

“Prva aktivnost u godini Jubileja jeste Svecana akademija koja ce biti održana u Muzickoj školi u Valjevu na dan osnivanja Društva istraživaca 16. februara u podne. To ce biti prilika za podsecanje na sve rezultate tokom ovih pet decenija rada, upoznavanje sa aktuelnim dešavanjima u Društvu, ali i za medusobno povezivanje razlicitih generacija Istraživaca. Istog dana u 15:00 u Holu Centra za kulturu bice otvorena izložba Istorijskog arhiva Valjeva posvecena prvim godinama našeg Društva”, kaže aktuelni predsednik Društva istraživaca “Vladimir Mandic – Manda” Bogdan Radic, student Fakulteta tehnickih nauka u Novom Sadu.

Društvo istraživaca “Vladimir Mandic – Manda” prepoznatljivo je po okupljanju mladih u tematske grupe prema njihovim interesovanjima, poput speleološke, astronomske, geografske, biološke, arheološke, ekološke, grupe za ishranu u prirodi, etnološke, geološke, istorijske,… Sa clanovima grupa rade strucni saradnici sa fakulteta i instituta, kao i studenti, takode clanovi Društva.

“Pored svecarskog karaktera ovaj veliki Jubilej ne samo za Društvo istraživaca, vec i za ceo grad Valjevo, treba da iskoristimo da što je više istorijske grade iz svih perioda razvoja naše organizacije prikupimo, kako bismo osvetleli posebnost ovog pokreta. Želimo da se setimo svih važnih dogadaja u razvoju Istraživaca, i da okupimo sve one koji su cinili ovu organizaciju I kojima su Istraživaci promenili život. Istovremeno cilj nam je da gledamo I u buducnost i da pružimo podršku novim generacijama, i da damo podsticaj za razvijanje pokreta Istraživaca u narednim decenijama”, kaže Nikola Božic, predsednik Organizacionog odbora proslave.

Ova omladinska organizacija primer je koji pokazuje da je ideja u vremenu nastanka bila dobra, da je preživela transformacije društva i da i danas okuplja mlade iz celog Kolubarskog okruga, koji sa svojim starijim drugarima uz nadzor studenata, profesora i naucnika koracaju kroz prirodu, brinu o njoj, razvijaju ljubav prema nauci. Društvo istraživaca je danas prepoznatljivo po tome što njegovo rukovodstvo cine veoma mladi ljudi, medu kojima neki još nisu punoletni.

Tokom cele 2019. godine bice organizovane aktivnosti sa ciljem obeležavanja Jubileja 50 godina Društva istraživaca. Prvi predsednik Društva istraživaca Dušan Mihajlovic privodi kraju pisanje knjige o nastanku i prvim godinama pokreta Mladih istraživaca za koje danas kaže da su nešto najvažnije što je postigao u životu. Za kraj ove godine predviden je i strucni skup u Beogradu posvecen pokretu Mladih istraživaca i njegovom znacaju za razvoj mnogih generacija mladih u našoj zemlji.

Obeležavanje 50 godina postojanja Društva istraživaca “Vladimir Mandic – Manda” podržale su mnoge strucne organizacije, fakulteti, institute, pojedinci iz svih delova Srbije.

Glas zapadne Srbije

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *