Dani sremuša 2019. godine završeni su u nedelju 12. maja u prostoru OŠ u Donjem Taoru.

Dani promocije bili su u petak 3. maja 2019. godine u restoranu Zlatibor u Valjevu u saradnji sa Ekonomskom školom iz Valjeva.

U cetvratak, 9. maja 2019. godine uz podršku hotela “Mažestik” u Beogradu je organizovana promocija kako manifestacije, tako i knjige Zorana Mujbegovica: “Sava Savanovic. Price o sremušu. Zapisi iz skrivene sobe”.

U okviru programa “Predavanja i razgovor”, meštanima podpovlenskih sela predstavila se Poljoprivredna škola iz Valjeva kao i prof Đorde Moravcevic, Poljoprivredni fakultet u Beogradu o organskoj proizvodnju u ovim krajevima i Dragoja Radanovic, direktor Instituta za proucavanje lekovitog bilja “ Dr Josif Pancic” o gajenju lekovitog bilja. Ivana Petrovic, biolog iz organizacije Okvir života promovisala je formiranje Banke gena i Dejan Zagorac iz Centra za promociju kulture iz Beograda o gastro ponudi kao delu turisticke ponude Valjevskih planina.

Redovan prateci program Dana srmeuša je i konkurs za najbolji crtež osnovaca valjevskih škola i škola koje gravitiraju valjevskim planinama na temu: sremuš, Taorska vrela, valjevske planine.

Žiri u sastavu Miodrag Antonic, Miodrag Pešic i Dušan Jovanovic je od 65 pristigli radova ocenio da je u kategoriji od 1- 4 razreda prvo mesto osvojila Jovana Sretenijevic, drugi razred, OŠ “Miloš Markovic”, Donji Taor. Drugo mesto Miloš Jovanoic, treci razred, iz iste škole i trece Ana Kristivojevic, OŠ “Dragoljub Ilic”, Dracic.

U kategoriji od 5-8 razreda ucenici OŠ “Sestre Ilic” su uzeli sve nagrade: prvu Kosta Lukic (šesti razred), drugu Andela Pavic (peti), trecu Bojan Savcic (peti).

Završni dan manifestacije bio je posvecen takmicenju u spremanju jela u kojem je jedan od obaveznih sastojaka sremuš. Od 12 ekipa koji su se od ranih jutarnjih casova borili sa ispunjavanjem vremenskog roka za izlazak pre žiri kojim je predsedvala katarina Samardžic, iz produkcije TV kuhinja, pobedila je ekipa Vredne uciteljice iz OŠ “Ilija Bircanin” iz Stava. druga je bila ekipa Lelic a treca ekipa Magleš. Nagrade su darovali Europrom za prvu 30.000 dinara. Trgovina Cavra je darovala sistem za navodnjavanje u vrednosti od 20.000 dinara a firma Elbi je darovala trecu nagradu u iznosu od 10.000 dinara.

U programu tradicije kulturni program su izvele pevacke gruše Veselice, KUD Krušik iz Valjeva, Alka iz Delica, Kosjeric i Trece doba iz Požege.

Po lepom vremenu nekoliko stotina posetilaca imalo je priliku i da obidu i biser ovog kraja Taorska vrela.

Pokrovitelj manifestacije bio je grad Valjevo, kao i darodavci Publik, Pica hit Beograd, As media, Bosis, mlekara Kacarevic, Vidan Jovanovic, Aco Camo, pekara Mladenovic, vinarija Jelic, Udruženje za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja, Senzor, SZR Siga Jovanovic, Valjevoprint, Ekonomska škola Valjevo, Poljoprivredna škola Valjevo, hotel Mažestik, Aseko, Merkator S, Bosis.
Organizatori Dana sremuša 2019. su: Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela, Donji Taor, Turisticka organizacija Valjevo, Društvo istraživaca „V.M.Manda“ i Klub Ars Nova.

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *