Narodni Muzej Valjevo osnovan je 1951. godine na inicijativu lokalne samouprave i vec više od pola veka uspešno obavlja poslove zaštite i prezentacije kulturne baštine na teritoriji grada Valjeva, kao i u opštinama kolubarskog okruga.

Danas je to moderan muzej, sa stalnom postavkom za 21. vek „Treca dimenzija prošlosti – pogled iz buducnosti”, koja vas vodi kroz prošle vekove i otkriva vam bogatu prošlost valjevskog kraja. Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasicnih nacina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i dogadajne rekonstrukcije, obogacenih upotrebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije.

Prolazeci kroz svojevrsne vremenske kapije, posetioci mogu da dožive ambijent prvih ljudskih staništa u pecini, a mogu da vide i neolitsku grncarsku radionicu, da produ kaldrmom stare caršije, da cuju zvuke iz zanatske radionice, da sa gradanima Valjeva docekaju prvi voz. Posetioci mogu videti i ratni kabinet vojvode Živojina Mišica sa solunskog fronta, ali i da predahnu pored salona u kome su svojevremeno sedeli kralj Petar, regent Aleksandar, vojvoda Putnik itd.

Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) od Muzejskog društva Srbije nagraden je Plaketom Mihailo Valtrovic, kao najbolji muzej u Srbiji u prethodnoj godini. 2012. godine muzej je nagraden Turistickim cvetom, najvišim nacionalnim priznanjem koje za doprinos razvoju turizma daje Turisticka organizacija Srbije.

U muzejskoj suvenirnici Vam se nudi veliki izbor prigodnih suvenira, dok u muzejskom kafe klubu možete predahnuti i sabrati utiske.

Radno vreme:
Od utorka do subote od 10h do 18h (ulaz do 17:30)
Nedeljom od 10h do 15h.
Ponedeljak je neradni dan.

Kontakt
Narodni muzej Valjevo
Adresa: Trg vojvode Mišica 3, 14000 Valjevo, Srbija
Telefon: +381(14) 221 041
Faks: +381(14) 224 641
E-mail: nmva@ptt.rs
Web sajt: www.museum.org.rs

[google-map-sc]

Kultura

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *