Narodni muzej Valjevo

Narodni Muzej Valjevo osnovan je 1951. godine na inicijativu lokalne samouprave i već više od pola veka uspešno obavlja poslove zaštite i prezentacije kulturne baštine na teritoriji grada Valjeva, kao i u opštinama kolubarskog okruga.

Danas je to moderan muzej, sa stalnom postavkom za 21. vek „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti”, koja vas vodi kroz prošle vekove i otkriva vam bogatu prošlost valjevskog kraja. Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije, obogaćenih upotrebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije.

Prolazeći kroz svojevrsne vremenske kapije, posetioci mogu da dožive ambijent prvih ljudskih staništa u pećini, a mogu da vide i neolitsku grnčarsku radionicu, da prođu kaldrmom stare čaršije, da čuju zvuke iz zanatske radionice, da sa građanima Valjeva dočekaju prvi voz. Posetioci mogu videti i ratni kabinet vojvode Živojina Mišića sa solunskog fronta, ali i da predahnu pored salona u kome su svojevremeno sedeli kralj Petar, regent Aleksandar, vojvoda Putnik itd.

Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) od Muzejskog društva Srbije nagrađen je Plaketom Mihailo Valtrović, kao najbolji muzej u Srbiji u prethodnoj godini. 2012. godine muzej je nagrađen Turističkim cvetom, najvišim nacionalnim priznanjem koje za doprinos razvoju turizma daje Turistička organizacija Srbije.

U muzejskoj suvenirnici Vam se nudi veliki izbor prigodnih suvenira, dok u muzejskom kafe klubu možete predahnuti i sabrati utiske.

Radno vreme:
Od utorka do subote od 09h do 18h (ulaz do 17:30)
Petkom od 09h do 21h (ulaz do 20:30),
Nedeljom od 09h do 15h.
Ponedeljak je neradni dan.

Kontakt
Narodni muzej Valjevo
Adresa: Trg vojvode Mišića 3, 14000 Valjevo, Srbija
Telefon: +381(14) 221 041
Faks: +381(14) 224 641
E-mail: nmva@ptt.rs
Web sajt: www.museum.org.rs