Festival duvan cvaraka danas je u Valjevu svecano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovic.


„Poštovani ljubitelji duvan cvaraka, meni je veliko zadovoljstvo što danas ovde mogu da budem sa vama. Pre ovoga sam razgovarao sa poljoprivrenicima iz vašeg kraja o problemima koji ih muce. Nadam se da cemo za neke naci rešenje. Imam konkretan predlog za sve koji rade duvan cvarke. Ove godine Ministarstvo poljoprivrede je izašlo sa posebnim režimom proizvodnje na kucnom pragu.

Za sve one koji proizvode robu životinjskog porekla, meso, mleko, mogu da to rade na svom kucnom pragu i da to prodaju. Mislim da su duvan cvarci idealni za to i da proizvodaci to mogu da rade u svojim mestima i da postanu jedan ozbiljan brend, kakav duvan cvarci i jesu. Ja sam 13. ministar poljoprivrede od 2000. godine, a ovo je 13. Festival duvan cvaraka. Ovo je jedna predivna manifestacija, koja je postala ozbiljan brend, kao što je Roštiljijada u Leskovcu, Festival trube u Guci i ovakve stvari okupljaju ljude, a ljudi se uglavnom okupljaju oko hrane. Proglašavam ovaj 13. festival otvorenim i hvala svima onima koji su danas ovde. Živeli i dobro jeli“, porucio je ministar Nedimovic na svecanom otvaranju Festivala duvan cvaraka, koji ove godine prvi put traje dva dana.

Nakon svecanog otvaranja, ministar Nedimovic je obišao štandove i ucesnike Festivala i uverio se u posecenost i dobru organizaciju Festivala u Valjevu, a narocito u kvalitet duvan cvaraka.


Pokrovitelj Festivala je grad Valjevo, a organizator je Turisticka organizacija Valjeva.Direktorka Turisticke organizacije Ana Markovic je veoma zadovoljna posecenošcu i utiscima koje iz Valjeva nose brojni gosti iz citave Srbije, ali i iz inostranstva.

U subotu, prvog dana je održan Festival šoder cvaraka, a ucestvovalo je rekordnih 77 takmicara u spremanju ovog specijaliteta. Uz bogat kulturno-umetnicki program, posetioce Festivala danas, osim dobre hrane, ocekuje i koncert popularnog narodnog pevaca Dragana Kojica Kebe, kao i nastup trubaca brace Ilic iz Požege i brojni drugi zanimljivi sadržaji.

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *