Biblioteka „Ljubomir Nenadovic“ je najstarija ustanova iz oblasti kulture u Valjevu. Osnovana je krajem 1868. godine kao Citaonica valjevska i bila je treca po znacaju i velicini citaonica u tadašnjoj Srbiji. Aktivnost citaonice prekinuta je 1878. godine zbog Srpsko-bugarskog rata i obnovljena je tek 1907. godine, osnivanjem Gradanske citaonice u Valjevu. Sa izbijanjem Prvog svetskog rata, prekinula je rad. Novo obnavljanje Gradanske citaonice dogodilo se tek 1932. godine. Do Drugog svetskog rata razvija živu i raznovrsnu aktivnost, te kao takva postaje prepoznatljiv deo kulture Valjeva. U to vreme, na predavanjima i književnim vecerima ucestvovali su naši poznati književnici: Miloš Crnjanski, Desanka Maksimovic, Gustav Krklec i drugi. Posle Drugog svetskog rata Biblioteka obnavlja svoj rad.

Danas je Biblioteka maticna za ceo Kolubarski okrug. Jedna od karakteristika Biblioteke je da ima mrežu od preko 40 malih biblioteka-seoskih ogranaka. Svoj rad Biblioteka ostvaruje kroz sledeca odeljenja: decje odeljenje, pozajmno odeljenje, naucno odeljenje, odeljenje periodike, zavicajno odeljenje, službu obrade, maticnu službu. Biblioteka ima i izdavacku delatnost.

Pored svoje osnovne delatnosti, Biblioteka organizuje književne veceri i tribine na razlicite teme.

U okviru izdavacke delatnosti, Biblioteka je do sada objavila: monografije Vek valjevskog štamparstva (1885-1995) i Biblioteke u valjevskom kraju, kao i dve knjige beletristike. Biblioteka objavljuje casopise Valjevska književna radionica i Novine valjevskog citališta.

Biblioteka je organizator manifestacije „Dogadanja u Dvorištu”, koja se održava svakog leta od 1987. godine.

Adresa: Vojvode Mišica 35, Valjevo
Tel: 014/291-120; 291-121; 291-130; 291-131
E-mail: vabibli@ptt.rs
Web: www.maticnabiblioteka-va.org.rs

[google-map-sc]

Kultura

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *