[svtimeline][/svtimeline]Tradicionalna manifestacija posvecena kupini po 11. put održava se u nedelju 29. jula na Stavama. U takmicarskom delu ucestvovace dvadesetak kupinjaka, a na izložbi kupine i proizvoda od kupina predstavice se veliki broj proizvodaca, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare tim povodom.

Izložba kupina i njihovih proizvoda pocinje u 10 sati, svecano otvaranje manifestacije zakazano je za 11.30, nakon cega sledi kulturno – umetnicki program, a proglašenje pobednika i dodela nagrada je u 13.00 sati. Predviden je i program posvecen narodnom stvaralaštvu. Organizatori su najavili prezentaciju i degustacija kupinovog vina.

Strucne ekipe Poljoprivredne savetodavne i strucne službe Valjevo zajedno sa predstavnicima Mesne zajednice vec obilaze prijavljene kupinjake za takmicenje, od kojih ce najbolji biti nagradeni, najavio je clan Saveta „Dana kupine“ Zoran Lukic. Bice održani i prateci programi kao što su mini gastro fest, sportske aktivnosti – turnir u malom fudbalu, lekarski pregledi meštana i okoline za ciju realizaciju ce se pobrinuti Dom zdravlja Valjevo.

Grad Valjevo je pokrovitelj ove manifestacije koja se vec jedanaestu godinu održava na Stavama, saopštio je na konferenciji predsednik Saveta „Dani kupine“ sekretar Skupštine grada Đorde Pavlovic. „ Kupinijada je praznik života na selu, okupljanja, druženja i razmene iskustava proizvodaca, ne samo kupine vec i drugog voca. Ovo je izuzetno lepa prilika za druženje, za razgovore i ove godine nastavljamo po programu koji smo imali ranijih godina, trudeci se da svake godine uvedemo neku novinu. Grad Valjevo kao nosilac manifestacije iz godine u godinu prepoznaje trud ljudi iz organizacionog odbora i uopšte meštana sa Stava i prepoznaje koliko je to za njih znacajno, tako da je i ove godine Grad izdvojio novcana sredstva za finansiranje ove manifestacije“, naglasio je Pavlovic.

Direktorka Turisticke organizacije Valjevo Ana Markovic je istakla da ce na ovoj manifestaciji biti i izložba domace radinosti, narodnog stvaralaštva, za koju je prijavljeno oko 30 izlagaca. „Izlagaci iz Bjeljine, Užica, Loznice, LJubovije i Krupnja predstavice svoje tradicionalne proizvode od kupina, poslastice, sokove, kupinovo vino i ostale proizvode. Turisticka organizacija i grad Valjevo podržavaju ovu manifestaciju iz godine u godinu i postoji odlicna saradnja i ono što sa sigurnošcu mogu da vam kažem je da su dobri organizatori i dobri domacini, koji ce vas docekati i dobro ugostiti u nedelju. Stave imaju 400 domacinstava, a 350 se bavi proizvodnjom kupine, što zaista govori da je ova manifestacija vredna pažnje“, istakla je direktorka TOV.

Regionalna privredna komora Valjevo i ove kao i prethodnih godina angažuje se na animiranju privrednika i prikupljanju sredstava od sponzora, rekla je u obracanju novinarima predstavnica Komore Biljana Vukomanovic. Uloga Komore je da povežu privredna društva i pomognu finansijski kroz donatorske poklone za ucesnike u ovoj manifestaciji.

Organizatori su pozvali gradane da dodu na ovu manifestaciju u što vecem broju. Kada dodu bice im u potpunosti ukazano gostoprimstvo, ocekuje ih posluženje kako dolikuje uz kafu i slatko od kupina, dorucak i rucak i izuzetno lep i zanimljiv provod toga dana.

Vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *