Karadordeva ulica je glavna gradska ulica. Današnja Karadordeva ulica prosecana je u dva maha. Prvi put oko 1830. godine, kada je ondašnje Praviteljstvo poslalo clana Sovjeta Milosava Perunicica da „reguliše“ Valjevo. Tada je ova ulica prosecena  od današnje Biblioteke i Okružnog suda pa do ‘Jadra’ i onda se zvala Sreckovica sokak, zbog imanja Aksentija Sreckovica, koje se u vecem delu nalazilo na tom prostoru. Drugi put ta je ulica prosecena od Okružnog suda do Dabica kapije, koja se nalazila otprilike, gde je danas Medicinska škola. I onda se zvala Beogradska ulica. To prosecanje izvršio je inženjer Stevan Đuricic po uputstvima ondašnjeg ‘Kluba dvanajestorice’, otprilike polovinom 19. veka”.

Karadordeva ulica se kasnije dužinski udvostrucila, a u srednjem delu i višestruko proširila. Unekoliko je produžena prema Brdanima, do sadašnje Ulice Radnicke, a na suprotnoj strani sve do „Krušika”, odnosno do nekadašnje „rampe” (pružnog prelaza) kod te fabrike. Nastankom Naselja „Oslobodioci Valjeva”, osamdesetih godina prošlog veka, ona je sa te donje (istocne) strane skracena sve do raskrsnice sa Uzun Mirkovom ulicom.

Proširenje je, pak, najpre ucinjeno šezdesetih godina u delu izmedu Sindeliceve i doskorašnje Žikice Jovanovica ulice, gradnjom na južnoj strani stambenih zgrada koje nose broj 84 i njemu susedne cifre. Tim zdanjima Karadordeva se sasvim približila Cika Ljubinoj ulici.

Na prostoru izmedu ulica Žikice Jovanovica (današnja Vlade Danilovica) i Vuka Karadžica, takode prema jugu, prvi prodori su ucinjeni u vremenu oko 1965. podizanjem desetospratnog sreskog zdanja i hotela „Beli narcis”. Pocetkom 70-ih sazidana je Robna kuca „Beograd” i uoblicen Titov (sadašnji Gradski) trg. Nije bilo snage (ili nije imalo htenja) da se trg ostvari i na severnoj strani Karadordeve iako je on i na tom prostoru bio do u detalja isplaniran.

Sredinom 60-ih godina, u vreme kad je Valjevo za gradonacelnika imalo preduzimljivog i delotvornog Ljubišu Miloševica, Karadordeva ulica je prokopana citavom dužinom. Umesto granitne kocke, kolovoz je prekriven asfaltom. Asfaltirani su, citavom njihovom širinom, i trotoari.

U nekadašnje kasarnske zgrade uselile su se Medicinska i dve osnovne škole („Žikica Jovanovic Španac” i „Miša Dudic”). I za to je zaslužan Ljubiša Miloševic. Nedaleko od škola zasnovana je konfekcija „Uzor”.

Danas je Karadordeva ulica moderna saobracajnica sa velikim trotoarima, koja je u svom vecem delu kompletno rekonstruisana i modernizovana u skladu sa svetskim standardima. U njoj se nalazi glavni gradski trg, Gradska kuca – Gradska uprava, Osnovni i Okružni sud u Valjevu, glavna Pošta, Gradska biblioteka, sedište kolubarskog upravnog okruga, rekontruisana zgrada Doma Vojske, gradski park sa prelepom fontanom u samom centru grada, osnovna i srednja škola, Robna kuca, veliki broj stambenih zgrada, banaka, ugostiteljskih objekata, butika i drugih prodavnica.

 

Glavne ulice

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *