Home / Šetnja gradom / Crkve i hramovi
Crkve i hramovi

Crkve i hramovi

Saborna crkva Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu Saborna crkva Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu

Saborna crkva Vaskrsenja Gospodnjeg je glavni i najveći pravoslavni hram u Valjevu. To je središnja crkva Valjevske eparhije Srpske pravoslavne crkve. Pod krov hrama u isto vreme može da stane više od 2.000 vernika.

Hram je posvećen Gospodu Isusu Hristu, odnosno Njegovom Vaskrsenju. Ovaj hram se nalazi na ušću reke Gradac u Kolubaru i drugi je po veličini u Srbiji, odmah posle hrama Svetog Save.

Gradnja Crkve Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu započeta je 1992. godine. Inače, Hram u srpsko-vizantijskom stilu, projektovala je arhitekta Ljubica Bošnjak iz Beograda. Njjegova dužina je 46, širina 24, a visina 47 metara. Prizemlje hrama ima površinu 978 kvadratnih metara, a galerija 229 kvadratnih metara.

Do 2010. godine crkva je dobila završni spoljni izgled. U dobroj meri je uređen prostor oko hrama sa klupama i fontanom, a toku su radovi na unutrašnjem uređenju.

Valjevska crkva Pokrova Presvete BogorodiceValjevska crkva Pokrova Presvete Bogorodice

Crkva, na uglu ulica Vojvode Mišića i Dr. Pantića je posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice. Građena je u dužem vremenskom intervalu, od 1837. do sredine 19.veka. U realizaciju su bili uključeni tada najpoznatiji majstori kao što su Kosta Dimović, Dimitrije Sotirović, Teodor Teodorović.

Crkva je izdužene osnove, sa istočnim delom rešenim kao trikonhos, dok se na zapadu uzdiže visoki zvonik, koji je, kao i drugi delovi građevine rešen u stilu klasicizma, sa dekorativnim elementima u obliku slepih arkada, pilastara, lazena, horizontalnog venca. Krov je dvovodni sa limom kao pokrivačem.

U unutrašnjosti hrama je dominantan visoki ikonostas iz 1865. godine, realizovan u duhu klasicizma, sa ikonama koje je slikao Nikola Marković, poznati srpski slikar druge polovine 19. veka.

Uz hram je podignut, prema projektu Božidara Petrovića, veliki crkveni dom.

Poslednjih nekoliko godina se radi na kompletnoj obnovi ove crkve.

Crkva svetog GeorgijaCrkva u Novom naselju

U Novom naselju su 2000. godine, braća Vujići, poznati valjevski privrednici podigli crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Georgiju. Pored crkve nalazi se i parohijski dom, kao i Vladičanski dvor.

Scroll To Top