Crkva brvnara u Miličinici opština Valjevo, podignuta u periodu od 1791. do 1794. godine. Kao jedna od najznačajnijih drvenih crkava u Srbiji postala je uzor mnogim sakralnim građevinama, kako po graditeljskoj kreaciji tako i po konstruktivno-prostornom rešenju tako i dekorativnoj obradi detalja. Crkva brvnara predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
Dokazi upućuje na to da je hram u Miličinici podignut na mestu znatno starije crkve koja je stradala 1726. godine i bila posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Crkvu je gradila graditelji osaćani Ignjata Petrovića tačno godinu dana i to od 23. avgusta 1791. do 23. avgusta 1792. godine. Posle završavanja spoljašnjih radova još nekoliko građevinskih sezona trajali su dodatni radovi u njenoj unutrašnjosti.

Iz zapisa urezanog na istočnom dovratniku južnih vrata hrama, temelj je postavljen 1791. godine, a kao neimar pominje se Ignjat Petrović. Posle ovog uspešno završenog posla, osnovano je verovati da je družina Ignjata Petrovića učestvovala u gradnji i mnogih drugih drvenih bogomolja posebno onih podizanih u valjevskom kraju.
Prestone ikone koje su deo nekadašnjeg ikonostasa iz godina gradnje hrama su delo nekog od viđenijih umetnika iz Hadži-Ruvimove radionice. Pored ovih u hramu se čuvaju i nekoliko manjih ikona Nikole Apostolovića.

Crkvena porta

Južno od brvnare u porti je podignuta crkva od tvrdog materijala koja je preuzela ulogu aktivnog hrama, dok stara brvanra više nije u funkciji.

Crkve i hramovi