Šta da vidim?

Retko koji kraj u Srbiji se može pohvaliti takvim brojem dobara na relativno malom prostoru, od kojih su mnoga od nacionalnog značaja, uklopljena u predivno prirodno okruženje i vezana za rad i život znamenitih ljudi ove države. Neizostavne destinacije ovog kraja, koje treba da poseti svaki posetilac su: Brankovina, Tešnjar, Kula Nenadović, manastiri Ćelije, Lelić, Pustinja, selo Petnica, reka Gradac…

Šta da doživim?

Krećući se preko valjevskih planina (kolima, biciklom, peške), kroz kanjonske doline i prelepe kraške predele, dolazite do autentičnih destinacija u kojima kao da je vreme stalo. Sačuvani su autentični stambeni objekti, koji nisu sagrađeni za potrebe turista, u kojima se živi i u kojima ćete od domaćina saznati sve o načinu života, običajima, verovanjima (pa i onim čuvenim pričama o Savi Savanoviću), uz neizostavnu rakiju šljivovicu i domaću gibanicu. Takva je Bebića Luka, Stanina Reka, Krčmar, Donji Taor. U ovim “zabačenim” predelima sačuvane su kuće u bondruku, stare crkve i živo narodno sećanje i predanje koje će vam omogućiti brojna sećanja.

Gde da odsednem?

Ima dovoljan broj planinskih domova, motela, prenoćišta, smeštajnih kapaciteta u seoskim domaćinstvima, ali i luksuznih hotela koji su u stanju da ispunjavaju sve želje gosta. Na raspolaganju su i smeštajni kapaciteti Divčibara.

Šta da jedem?

Iako se narodna kuhinja na ovim prostorima ne razlikuje previše od kuhinje drugih krajeva Srbije, ipak neizostavno treba probati: rakiju šljivovicu, gibanicu, sir, kajmak, proju, maline, ali i pasulj sa kolenicom i naravno praseće i jagnjeće pečenje. I kao zaštitni znak ovog kraja-duvan čvarke. U svakom mestu se može naći ugostiteljski objekat koji na meniju ima neke od pomenutih “specijaliteta”. Uvek će se naći ljubazan domaćin da vas ugosti.

Koga da kontaktiram?

Najbolje Turističku organizaciju Valjevo, kao i pojedine turističke agencije koje u svojim ponudama imaju itinerere vezane za destinacije na teritoriji grada Valjeva. Možete preko Interneta upoznati sadržaje koje želite da posetite, a potom kontaktirati zaposlene u turističkoj organizaciji, koji će vam preporučiti smeštaj i prevoz do lokacija.